Wat kun je doen met regenwater
Informatie over Reest en Wieden
Snelmenu
contact


 

Terug naar de startpagina Wat kun je doen met regenwater De regenton

Ansichtkaart aanvragen Water Grondwaterproblemen Drinkwater Water! Wat wel, wat niet? Vocht in huis Water in de tuin Waterwoning Rioned Ikleefmetwater columns
Print pagina Print deze pagina
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash playerWat kun je doen met regenwater?

Regenwater dat op het dak van uw woning of schuur valt, loopt vaak via de regenpijp naar de riolering. Die riolering kan soms niet al het regenwater verwerken. Dan loopt het riool over in een sloot of vijver. Het water, het zogenaamde oppervlakte water, wordt hierdoor vervuild of het vieze water kan zelfs op straat komen te staan.


In veel nieuwere wijken wordt het regenwater gescheiden afgevoerd van het afvalwater. In de oudere wijken stroomt het regenwater echter naar het gemengde riool.
Bij een gemengd riool ligt er één buis in de straat waarmee regenwater én afvalwater tegelijk worden afgevoerd. Afvalwater is vies water. Denk daarbij aan het afvoerwater van de vaatwasser, het toilet en de wasmachine.  

Bij een gemengd riool komt het schone regenwater samen met het vieze water uit de huizen in de rioolwaterzuivering terecht. Hierdoor wordt de rioolwaterzuivering eigenlijk onnodig belast. Door de regenpijp af te koppelen van het riool, voert de riolering alleen het vervuilde water af. Als u het schone regenwater opvangt, kunt u het hergebruiken voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld voor het besproeien van uw tuinplanten of bloempotten. 


Voordelen afkoppelen regenpijp
Schoon regenwater hoort eigenlijk niet in het riool. Het kan veel beter naar een vijver afstromen of wegzakken in de bodem. Maar zelf opvangen is ook een mogelijkheid.
De belangrijkste voordelen zijn:

 


Realiseren van een gescheiden wateropvang
Als u zelf graag het regenwater wilt gebruiken en niet naar het riool wilt laten stromen, dan volgt hier onder een korte beschrijving hoe u dit kunt realiseren. Door het plaatsen van een regenton zorgt u er ook voor dat het regenwater niet meer naar het riool gaat. 
 


Waterberging in de tuin
Onder struiken of coniferen is het vaak goed mogelijk om het water op te vangen. Het water kan daarna goed in de grond zakken. Ook het gazon in uw tuin is een goede plek om het water in de grond te laten zakken. 

TIP: De vuistregel voor de hoeveeldheid water die u in uw tuin goed kwijt kunt, is: voor elke vierkante meter dakoppervlak heeft u een halve vierkante meter tuinoppervlak nodig. Deze grond waar u het water in wilt laten wegzakken, verlaagt u ongeveer vijf centimeter.

Infiltratie onder de grond
Het regenwater kan ook in de bodem trekken (infiltreren) via een grindbed in de tuin of via infiltratiekratten die zijn ingegraven in de grond. Deze kratten kunt u bij een tuincentrum of via internet kopen.
Het water wordt geborgen in de holle ruimte tussen de grindkorrels of in het infiltratiekratje. Daarna zakt het langzaam aan de bodem in.

TIP: De vuistregel hierbij geldt: Reken per vierkante meter dakoppervlak op ongeveer 60 liter grind.

TIP: Kiest u voor infiltratiekratten in de grond, houd dan rekening met 20 liter inhoud per vierkante meter dakoppervlak. 

TIP: Om te voorkomen dat er zand in de kratjes loopt, pakt u de kratjes in met worteldoek. Dit kunt u bij een tuincentrum kopen. Ook bij het gebruik van grind, is het verstanding om worteldoek te gebruiken. 

U kunt er ook voor kiezen om de regenpijp onder de grond te verlengen en uit te laten komen op de plek waar u het water wilt hebben. 

Let op! Om vochtproblemen in de woning te voorkomen, is het verstandig om minimaal 1,5 meter afstand tussen de infiltratieplaats en de gevel te houden.  

 

 


 

 

 

 Contact

Heeft u vragen aan de hand van de informatie op deze site, neemt u dan contact met ons op.
 
Contact | Colofon | Sitemap